,,Het is een beetje een rare beursbeweging. Je zou verwachten dat de onrust rond Cyprus voor extra spanning zorgt in de eurozone. De ECB heeft wel laten weten dat ze alles zullen doen om de boel op te vangen en dat zorgt wellicht voor enige geruststelling. De Cyprioten zitten ondertussen met Rusland aan tafel en het zal mij niet verbazen als ze uiteindelijk uit de eurozone zullen stappen”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,6 procent hoger op 354,12 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 530,05 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,5 en 0,6 procent. DeFTSE in Londen bleef onveranderd.

Deal met Rusland

Cyprus is er woensdag nog niet in geslaagd een financiële deal te sluiten met Rusland. Dat liet de minister van Financiën van de eilandstaat, Michaelis Sarris, weten na een ontmoeting met zijn Russische collega AntonSiluanov in Moskou. Cyprus hoopt dat Rusland in ieder geval bereid is een lening van 2,5 miljard euro die in 2016 afloopt te verlengen en dat de bijbehorende rente wordt verlaagd. Volgens Sarris heeft Rusland nog geen aanbod gedaan.

In de AEX was SBM Offshore de grootste stijger met een plus van 2,4 procent. De maritiem dienstverlener bevestigde dat met het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras wordt onderhandeld over een contract voor de levering van twee drijvende productie- en opslagschepen (fpso’s).

Imtech

Imtech volgde met een winst van 2,3 procent. De technisch dienstverlener heeft overeenstemming bereikt met financiers over de voortzetting van de huidige kredietfaciliteiten. Volgens analisten van SNS Securities zorgt het bericht voor wat rust rond de financiële positie van het bedrijf.

In Frankfurt steeg Deutsche Bank 1,4 procent. De grootste bank van Duitsland heeft meer geld opzij gezet voor juridische kosten. De bank staat in de Verenigde Staten voor de rechter op verdenking van gesjoemel met hypotheken. Beleggers waren echter tevreden dat de doelstelling voor de kapitaalratio voor dit jaar werd gehandhaafd.

Ook de euro herstelde wat van de koersdaling die werd veroorzaakt door de onrust rond Cyprus. De eenheidsmunt was 1,2915 dollar waard, tegen 1,2855 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,9 procent tot 93 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent duurder, op 108,29 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl